BOYUT, Piri Reis'in 1513 tarihli Dünya Haritası'nın 500. Yıldönümü'nde, Piri reis kitaplığına haritacılık ve denizciliğe dair benzersiz bir eser daha ekliyor: İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin kurucusu, araştırmacı Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan; "Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi ve Piri Reis".
Dünyanın önemli İslam Bilim Tarihi Araştırmacıları arasında gösterilen Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kısa bir süre önce İngilizce yayınlanmış olan çalışmasının Türkçe edisyonu olan bu eserde, yazarın kendi araştırma ve birikimleri ile Piri Reis çalışmaları mercek altına alınıyor. Amerika kıtasının muhtemel bir Kristof Kolomb öncesi keşfi konusu, 20. yüzyılın ikinci yarısında birçok bilim adamının araştırdığı bir gizem. Eserde incelenen Piri Reis öncesi döneme ait orijinal haritaların günümüzde tekabül ettiği bölgeler, şekiller ve çizimlerle anlatılıyor. Sezgin aynı zamanda Akdeniz kartografyası ve denizciliğinde Piri Reis'i ve haritalarını da inceliyor.
Akdeniz adalarının kartografik tasvirinin yanı sıra, Piri Reis'in denizcilere yüzyıllar boyu kılavuzluk eden eseri Kitab-ı Bahriye'de yer alan haritaları ile bu haritaların kaynakları arasındaki ilişki de yazar tarafından irdeleniyor.
Fuat Sezgin'in bu eseri, Türk coğrafya tarihinin en önemli denizci ve kartograflarından biri olan Piri Reis'in ünlü Dünya Haritası ve Kitab-ı Bahriye'sini merak eden, denizciliğe ve haritacılığa ilgi duyan herkesin kaçırmaması gereken bir çalışma.
Denizcilik bilimine sağladığı kendi katkılarına Pîrî Reis, Bahriyenin giriş bölümünde yer vermiştir. Girişte öncelikle, deniz bilimi ve denizcilik hakkında kendi kitabının benzeri bir kitabın daha önce kimseler tarafından yazılmadığını belirtir. Sonrasında okuyucuya şu bilgileri verir: 'Akdenizin kıyılarında ve adalarında, bayındır ve harabe yerleri, limanları, suları, denizde bulunan taşları, sığlıkları, önceleri merhum Kemâl Reis ile, daha sonra da diğer gaziler ile görerek ve bilerek araştırdım ve hepsini kusursuz olarak açıkladım. Çünkü burada anlatılan ayrıntılar haritada gösterilemez. Zira harita son derece özettir. Bu sebepten, bu şeyi harita (ar) diye adlandırmışlardır. Onu bu işin üstatları, pergel ve mil hesabı ile ortaya koymuşlardır. O, bir deriye yazılır. Böylece, on mil hesap olunacak bir yer, haritada ancak üç nokta ile gösterilebilir'... - Fuat SEZGİN