Ankara, geçmişi uzun yıllara dayanan nevi şahsına münhasır dokusu ve stratejik konumu nedeniyle tarihte yer alan önemli şehirlerden birisidir. Tarih boyunca birçok uygarlık ve devletin sınırları içerisinde yer alan bu şehir, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin bir vilayeti statüsüne erişmiştir. Vilayetlerin kurulması, bir süre sonra modern belediyelerin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Paris modeli üzerinden oluşturulan belediye teşkilatları arasında Ankara Belediyesi’nin varlığı da 1866 yılına kadar uzanmaktadır. Kurtuluş Savaşı ile birlikte kaderi değişen Ankara Belediyesi; Ankara’nın başkent olması ve Cumhuriyet’in ilanınd
Ankara, geçmişi uzun yıllara dayanan nevi şahsına münhasır dokusu ve stratejik konumu nedeniyle tarihte yer alan önemli şehirlerden birisidir. Tarih boyunca birçok uygarlık ve devletin sınırları içerisinde yer alan bu şehir, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin bir vilayeti statüsüne erişmiştir. Vilayetlerin kurulması, bir süre sonra modern belediyelerin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Paris modeli üzerinden oluşturulan belediye teşkilatları arasında Ankara Belediyesi’nin varlığı da 1866 yılına kadar uzanmaktadır. Kurtuluş Savaşı ile birlikte kaderi değişen Ankara Belediyesi; Ankara’nın başkent olması ve Cumhuriyet’in ilanından sonra tarihteki en önemli kurumlardan birisi haline gelmiştir. Elinizdeki kitap, Ankara Belediyesi’nin yolculuğunu günümüzdeki modern haline taşıyan ve Ankara’nın bayındır hale getirilmesini bir devlet meselesi olarak gören Atatürk dönemine, daha önce ele alınmamış bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Dr. Çağlar Solmaz’ın bu eseri, Ankara Belediyesi’nde bir dönemin tanığıdır.
“Öteden beri söylediğimiz veçhile Orta Anadolu’nun bu viran noktasında, birçok akla sığmaz işlerin üstesinden gelmiş bu neslin şerefi ile mütenasip bir tarzda modern bir şehir inşası, bizim için en mühim devlet meselelerindendir.”
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
“Müstakbel Ankara, yeni bir planda tıpkı bir portre gibi tanzim edilmiştir. Ankara mektebinde bu şartlarla yetişmiş gençlerimiz, bütün memlekette tabiat ve şehir bayındırlığının ustaları ve nazımları olacaklardır. Yalnız bir şehir değil, bir bayındırcılar ve belediyeciler ordusu yetiştirmiş olacağız.”
Falih Rıfkı Atay