Felsefeye giriş niteliğindeki bu kitapta felsefe tarihi ve başlıca felsefi akımlar, ayırıcı özellikleriyle okuyucuya sunuluyor.
Kitabı diğer felsefeye giriş kitaplarından ayıran en önemli özelliği, felsefi akımları ve filozofları sınıflandırma biçimi. Tarih boyunca yaşamış 17 adet felsefi arketip belirlenerek başlıca felsefi akımlar bu arketiplerin kişilikleri, eserleri ve yaşadıkları dönem çerçevesinde ele alınıyor. Böylece bir felsefi akım, bu akımın en belirgin temsilcisi olan arketiple özdeşleştirilerek aktarılıyor.
Kitapta Bir Sofist: Protogoros, Filozof-Kral: Platon, Bir Natüralist: Aristoteles, Bir Âlim: Thomas Aquinas, Bir Rasyonalist: Rene Decartes, Bir Kuşkucu: David Hume, Bir Evrenselci: Immanuel Kant, Bir Yararcı: John Stuart Mill, Bir Maddeci: Karl Marks, Bir Varoluşçu: Soren Kıerkegaard, Bir Pragmacı, William James, Bir Filozof Karşıtı: Friedrich Nietzsche, 20. Yüzyıl: Ludwig Wittgenstein ve Martin Heidegger ve benzeri bölümler yer alıyor.
Birer arketip olarak filozoflardan yola çıkılarak felsefeyi modern dünyayla, diğer bilim dallarıyla, sanat eserleriyle ve günlük yaşantımızla ilişkilendiren anektotlar, araştırma sonuçları ve çok çeşitli görsel materyal sunuluyor.
Filozofların yaşamlarına dair pencereler açılarak dünya düşünce tarihinin arka planı resmediliyor. Ayrıca klasik bir felsefe kitabından farklı olarak felsefi bir sohbet üslubunda yazılmış olan eser, en derin felsefi kuramların yanı sıra herkesin aklına gelebilecek sorulara da cevap arıyor. Örneğin, Filozoflar Hep Erkek mi Olur başlığı altında okuyucuyla birlikte felsefe yapılıyor
Derkenar sözlükleri, konu özetleri, tartışma soruları gibi eğitsel araçlar, felsefi kavramaların anlaşılmasını kolaylaştırıyor.