“İki kelimede kuşağını anlat deseler?
’68 kuşağının özeti ‘Aşk ve İdeoloji’.
(…) Yazdıklarım gençlik yıllarımın otobiyografisi, kuşağımın izlerinin öyküsü.
(…) ‘Otuzdan büyük kimseye güvenme’ diyen de bizdik, ‘Savaşma seviş’ diyen de.” ’68 kuşağının egemen düzene başkaldırısıyla “kapitalizmin cehenneminde sosyalist cennetin düşlerini kuran”, Moskova’daysa sarıldıklarını yitiren bir genç… Pentagon kuşatmasından Moskova gecelerine, aşklarına ve hayal kırıklıklarına, erotik politikadan komünist düşmanlığının paranoyak boyutlarına, Çeçenistanlı Timur’dan San Francisco’daki Şükran Günü sofralarına, sürgündeki dayı Zekeriya Sertel’den Stalin’e, Nâzım Hikmet’e… 40 yıllık bir anılar zinciri, seyahat notları…
Gündüz Vassaf eğlenceli, mizahi, şiirsel bir dille çocukluk ve gençlik yıllarından tanıdığı Amerika ile “sosyalizmin beşiği” diye merak ettiği Moskova’yı, 40 yıl sonra sadece anılarının izinden giderek değil, tekrar görerek, yaşayarak anlatıyor. 21. yüzyılın gönüllü totalitarizmine dikkatimizi çekiyor. Vassaf’ın akıcı kalemi, iki ülkeyle birlikte kendisinin de nasıl değiştiğini gözler önüne sererken, “gerçek özgürlüğü” temsil ettiklerini öne süren her iki zihniyetin de totalitarizmde, tutuculukta nasıl birleştiklerini anlatıyor.
Daha önce 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra Amerika-Rusya başlığıyla yayımlanan Gençliğimin Kayıp Yılları, edebiyatımızda türüne nadir rastlanan, gezi ve anıların şiirler, şarkı sözleri ve film diyaloglarıyla harmanlandığı “aykırı” bir kitap.