İSLAM UYGARLIĞININ GÖLGEDE KALMIŞ HAZİNELERİ BU ESERLE GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
İSLAM UYGARLIĞINDA ASTRONOMİ,
COĞRAFYA VE DENİZCİLİK
İslami bilimlerin yetkin ismi Prof.Dr. Fuat Sezginin güçlü kaleminden İslam uygarlığının saklı kalmış bilimsel geçmişine dopdolu bir yolculuk
İslam uygarlığında astronomi, coğrafya ve denizcilik çalışmalarının anlatıldığı, Almanca beş ciltlik Wissenchaft und Technik im Islamın tercümesinden derlenen bu değerli eser; Prof.Dr. Fuat Sezginin uzun yıllar süren araştırma ve incelemelerinin değerli bir yansıması
İsmiyle aynı mantığı takip ederek astronomi, coğrafya ve denizcilik olarak bölümlendirilmiş İslam Uygarlığında Astronomi, Coğrafya ve Denizcilik kitabı yazarın okurlarla genel düşüncelerini paylaştığı önsözüyle açılıyor. Planetaryumlar, gökküreler, rasathaneler ve astronomi aletlerinin mercek altına alındığı eserin ilk bölümünü Avrupalı haritaların Arap kökeni, yerküreleri ve dünya haritaları ile modellerin incelendiği ikinci bölüm takip ediyor. Kitabın son bölümü ise denizcilik aletleri, gemi modelleri ve pusulaların anlatımına ayrılmış.
Boyutun özgün ve yenilikçi yayıncılık anlayışı ve çarpıcı tasarımı ve gelişmiş baskı kalitesi ile 262 sayfalık bu dev eser, kütüphanenizin en özel noktasında saklayacağınız gerçek bir başvuru kaynağı olacak.
Bilimlerin İslam dünyasında ulaştığı yaratıcılık safhası bazı alanlarda daha 8. yüzyılın ikinci yarısında, bazı sahalarda ise 9. yüzyılın ortalarına doğru gerçekleşmiş oldu. Bu yaratıcılık safhası sonlara doğru süratin ve kantitenin düşmesiyle beraber 800 yıl yani 16. yüzyılın sonlarına kadar devam etti. Onların başardıklarının bugün küçük bir kesimini biliyoruz.