2009 yılının Haziran ayında İstanbulun Anadolu yakasındaki Gülsuyu-Gülensu mahallesi sakinleri bir araştırma projesi olan Kültürel Aracılar ile tanıştı. Bir sene süren çalışmada kent merkezi dışındaki mahallelerdeki kültür üretimine bakan bu proje içinden zamanla farklı araştırma konuları ortaya çıktı; bunlardan biri de kendini sakinlerinin emeği ile var etmiş mahallenin belleği oldu. Gülsuyu-Gülensuyun geçmişine ve geleceğine dair mahalleli ile söyleşiler yapıldı.
Kendi Sesinden Gülsuyu Gülensu kitabı mahallesini üreten, kuran ve ileriye taşıyan 50 kişinin anlatısına ev sahipliği yapıyor. Mahalleye geliş zamanları, o dönemki toplumsal, ekonomik, kültürel yapılara ve durumlara dair gözlemleri, deneyimleri ve geleceğe bakışlarını içeren söyleşiler birbirinden bağımsız okunabilecekleri gibi, birbirleriyle kurdukları diyalog vesilesi ile bir organizmayı anlayabilmek adına da okunabilirler. Bu kitapta birçok araştırmaya konu olan Gülsuyu-Gülensuyu sosyolog, şehir plancısı ya da mimarların dilinden değil, kendi sesinden, sakinlerinin dilinden okuyacaksınız.
Gülsuyu-Gülensu mahallesi yıllardır kentsel dönüşüm baskısı altında ve mahalleli kendi mahallesine sahip çıkarak bir direniş gerçekleştiriyor. Bu çalışma da kent tarihinin yok edilmeye çabalandığı bu dönemde sürdürülen bilinç silme işlemine direnenlerin sesinden, mahallenin ve onların öykülerini yansıtıyor. Bir sanatçı kolektifi olan Oda Projesi ve aktivist mahalle sakini Erdoğan Yıldız, bu kitaptaki söyleşileri bir mahalle tarihi anlatısı oluşturabilme niyeti ile biraraya getirdiler. Eksikleri, gedikleri ve fazlalıkları ile bu kitap, kendini var etmiş bir mahalleyi her daim canlı kılmaya vesile olmayı diliyor. Kitap özellikle kentsel dönüşüm, kent sosyolojisi, şehircilik, mimari, siyaset bilimi, kent hareketleri ve güncel muhalefet dinamikleri gibi konularla ilgilenenler açısından ilk ağızlara dayalı öncü bir çalışma.