Türk mitolojisi üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan Nuray Bilgili, bu kitabında Türk mitolojisinin kozmik kahramanı Oğuz Kağan hakkında çözümlemelerde bulunuyor.
Kitapta Oğuz Kağan’ı, Oğuz boylarını ve Oğuz Kağan Destanı’nı kaynaklar eşliğinde, kozmolojik boyutuyla irdeleyen Bilgili; arkaik insanların davranış şekillerini gökyüzüne bağlı olarak belirlediklerini, ürettikleri her şeyin gökyüzüyle bir şekilde bağlantılı olduğunu, şehirlerin, denizlerin, dağların ve yersel kahramanların mutlaka göksel bir izdüşümü olduğunu belirtmektedir. Dünya mitolojilerdeki tanrı ve tanrıç
Türk mitolojisi üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan Nuray Bilgili, bu kitabında Türk mitolojisinin kozmik kahramanı Oğuz Kağan hakkında çözümlemelerde bulunuyor.
Kitapta Oğuz Kağan’ı, Oğuz boylarını ve Oğuz Kağan Destanı’nı kaynaklar eşliğinde, kozmolojik boyutuyla irdeleyen Bilgili; arkaik insanların davranış şekillerini gökyüzüne bağlı olarak belirlediklerini, ürettikleri her şeyin gökyüzüyle bir şekilde bağlantılı olduğunu, şehirlerin, denizlerin, dağların ve yersel kahramanların mutlaka göksel bir izdüşümü olduğunu belirtmektedir. Dünya mitolojilerdeki tanrı ve tanrıçaların gezegenlerle, kahramanların ise takımyıldızlar ile özdeşleştiğini, bu nedenle Attis, Adonis, Dyanisos, Odin, Tammuz, Dumuzi vb. kahramanların göklerdeki arketipinin Orion takım- yıldızı olduğunu, Oğuz Kağan’ın sıfatlarının da Orion takımyıldızının izdüşümü ile benzerlik gösterdiğini, Oğuz’un ve Orion’un üç oku, bir yayı, kılıcı, kalkanı, kurdu ya da köpeğinin buna delil olan çok önemli ortak motifler olduğunu, dolayısıyla Türk mitolojisinin kozmik kahramanının Oğuz Kağan olduğunu açıkça ifade etmektedir.