Pamuk o kadar yaygın ve o kadar önemli bir nesne ki, onun dunya ve kapitalizm tarihinin başrol oyuncularından biri olduğunu ilk bakışta algılamak çok zor.
Milyonlarca insanın geçim kaynağı olan pamuk 1000-1900 yılları arasında dunyada imalat sanayiinin en önemli girdisi oldu. Onun sayesinde servetler birikti, imparatorluklar genişledi, milyonlarca işçi fabrikalarda çalışmaya suruklendi ve bazı devletler çok buyuk guç kazandı.
Sven Beckert'in bu yeni olağanustu kitabı pamuğun dunyanın biçimlenmesinde oynadığı buyuk rolun tarihini yazıyor. Pamuk yuzyıllarca Hindistan'ın refah kaynağı oldu. Britanya ve Avrupa'da Sanayi Devrimi'nin kalbinde yer aldı. Amerika'da köleliği hortlattı ve modernize etti. Kuresel ekonominin merkezine yerleşti, inanılmaz zenginlikler ve daha önce eşi benzeri görulmemiş eşitsizlikler yarattı. Pamuk yetiştiriciliği ve işleyiciliği bugun bile muazzam bir iştir: Geçen sene uretilmiş olan pamuk balyaları ust uste dizilse 64.000 km yuksekliğe ulaşır.
Pamuk İmparatorluğu hepimizin yakından tanıdığı bir urunun geçmişini araştırarak kapitalizmin kuresel tarihini ortaya koyuyor. Hem surukleyici bir anlatım hem de modern dunyanın nasıl ortaya çıktığına ilişkin bir vaka incelemesi okuyacaksınız.
"Mükemmel... Dudak uçuklatacak kadar başarılı."
- The New York Times