“Sistematik Kelâm” kavramının anlam dünyasını, kelâmın ana meseleleri olan bilgi, varlık, uluhiyyet, nübüvvet ve âhiret konuları oluşturmaktadır.
Bu çalışma, kelâmın sistematik konularını, kavramlarını ve problemlerini genel hatları ile tanıtma ve kuruluşundan itibaren bu meseleler etrafında üretilen tartışmalar hakkında bilgi sunma amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmamızda kelâm meseleleri Mu‘tezile, Eş‘arilik ve Mâtürîdîlik olmak üzere üç ekolün yöntemleri, kavramları ve görüşleri dikkate alınarak işlenmiştir. Bu yaklaşım ve görüşler kendi kaynaklarından objektif bir şekilde okuyucuya sunulmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra itikâdî konulara yer veren Selefiyye, Şia ve İslâm filozoflarının görüşlerine de yer yer temas edilmiştir. Gir
“Sistematik Kelâm” kavramının anlam dünyasını, kelâmın ana meseleleri olan bilgi, varlık, uluhiyyet, nübüvvet ve âhiret konuları oluşturmaktadır.
Bu çalışma, kelâmın sistematik konularını, kavramlarını ve problemlerini genel hatları ile tanıtma ve kuruluşundan itibaren bu meseleler etrafında üretilen tartışmalar hakkında bilgi sunma amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmamızda kelâm meseleleri Mu‘tezile, Eş‘arilik ve Mâtürîdîlik olmak üzere üç ekolün yöntemleri, kavramları ve görüşleri dikkate alınarak işlenmiştir. Bu yaklaşım ve görüşler kendi kaynaklarından objektif bir şekilde okuyucuya sunulmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra itikâdî konulara yer veren Selefiyye, Şia ve İslâm filozoflarının görüşlerine de yer yer temas edilmiştir. Giriş mahiyetinde bir çalışma olduğu için meseleler, derinlemesine bir analiz ve bunun üzerine değerlendirmeden ziyade genel bilgiler verme amacıyla ele alınmıştır. Böylelikle okuyucuya, kelâm ilminin temel meselelerini, ekollerin bu meseleler etrafında şekillenen görüşlerini ve yöntemlerini tanıtma hedeflenmiştir.