Dünya edebiyatına unutulmaz Gatsby karakterini kazandıran Fitzgerald son romanı Son Düş’te 1930’ların Hollywood’undan çarpıcı bir kesit sunuyor. Cecilia, Hollywood’un en ünlü yapımcılarından Pat Brady’nin kızıdır. Babasının iş arkadaşı olan genç ve başarılı yapımcı Monroe Stahr’a âşıktır, bu yüzden de Stahr’ın peşinden ayrılmaz ve hayatını araştırır. Karısını kaybettikten sonra bütün hayatını işine adayan Stahr film setinde karşılaştığı Kathleen’in karısına olan benzerliğinden çok etkilenir ve hayatının kontrolünü kaybeder. Öte yandan zenginlik, gösteriş, şaşaayla tanınan Hollywood, film dünyasında bir birlik oluşturmaya çalışan Komünist Partili Brimmer’in gelişiyle sarsılmaya başlayacaktır. Fitzgerald’ın böyle kurguladığı Son Düş, yazar
Dünya edebiyatına unutulmaz Gatsby karakterini kazandıran Fitzgerald son romanı Son Düş’te 1930’ların Hollywood’undan çarpıcı bir kesit sunuyor. Cecilia, Hollywood’un en ünlü yapımcılarından Pat Brady’nin kızıdır. Babasının iş arkadaşı olan genç ve başarılı yapımcı Monroe Stahr’a âşıktır, bu yüzden de Stahr’ın peşinden ayrılmaz ve hayatını araştırır. Karısını kaybettikten sonra bütün hayatını işine adayan Stahr film setinde karşılaştığı Kathleen’in karısına olan benzerliğinden çok etkilenir ve hayatının kontrolünü kaybeder. Öte yandan zenginlik, gösteriş, şaşaayla tanınan Hollywood, film dünyasında bir birlik oluşturmaya çalışan Komünist Partili Brimmer’in gelişiyle sarsılmaya başlayacaktır. Fitzgerald’ın böyle kurguladığı Son Düş, yazarın kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesiyle yarım kalır. Fitzgerald’ın ölümünden sonra yakın arkadaşı olan yazar ve eleştirmen Edmund Wilson yazılmış bölümler ve taslakları bir araya getirerek kitabı oluşturur ve 1941’de yayımlar. Fitzgerald bu yarım kalan kitabında kendisinin de bir süre çalıştığı Hollywood film endüstrisini içerden bir gözle eleştirir.
“Son Düş tamamlanmamış olduğu halde iddialı bir kitaptır; tamamlanmış olsa hem Fitzgerald’ın en iyisi hem de çok güzel bir roman olacağını görmemek için kör olmak gerekir.”
J. Donald Adams