Yeni dünya düzeni, başta beslenme ve barınma sorunları olmak üzere, yoksulluk, göç, kölelik, işsizlik, güvencesizlik, örgütsüzlük ve toplumsal cinsiyet konularında yeni sorunları, yeni çalışma biçimleri ile yeni işleri, yetersiz sağlık ve eğitim uygulamalarını getirmiştir. Sosyal politikanın finansallaşması nedeniyle bulunan çözümler de beklenen faydayı sağlamamaktadır. Genç akademisyenlerin bu tür çok boyutlu ve kapsamlı bir çalışmayı yapmış olmalarını takdirle karşılamak gerekir. Bugünün sosyal politika alanındaki yeni yaklaşımların, uygulamaların ve bunların işe yararlığının tartışıld
Yeni dünya düzeni, başta beslenme ve barınma sorunları olmak üzere, yoksulluk, göç, kölelik, işsizlik, güvencesizlik, örgütsüzlük ve toplumsal cinsiyet konularında yeni sorunları, yeni çalışma biçimleri ile yeni işleri, yetersiz sağlık ve eğitim uygulamalarını getirmiştir. Sosyal politikanın finansallaşması nedeniyle bulunan çözümler de beklenen faydayı sağlamamaktadır. Genç akademisyenlerin bu tür çok boyutlu ve kapsamlı bir çalışmayı yapmış olmalarını takdirle karşılamak gerekir. Bugünün sosyal politika alanındaki yeni yaklaşımların, uygulamaların ve bunların işe yararlığının tartışıldığı bu kitabın, alana önemli katkıda bulunan güncel bir çalışma olmasını diliyorum.
Prof. Dr. İlkay Savcı
Sosyal politika alanında çalışan genç akademisyenlerin katkıda bulunduğu bu derleme kitap, son yıllarda çalışma yaşamını derinden etkileyen ve şekillendiren güncel gelişmeleri emek perspektifi ile ele almakta ve tartışmaya açmaktadır. Bundan birkaç on yıl önce akıllara bile gelmeyen yeni, hızlı ve çalışma yaşamını yeniden biçimlendiren gelişmeler, ulusal ve uluslararası sosyal politikanın önemini bir kez daha öne çıkarmaktadır. Klasik sosyal politika konularının ötesine geçen bu kitap, çalışma yaşamını ve gündelik yaşamı etkileyen değişim ve dönüşüm sürecini sınıf perspektifi ile eleştirel bir yaklaşımla ele almakta, okuyucunun kafasındaki bazı sorulara cevap bulmasına yardımcı olurken aynı zamanda yeni sorular sormasına neden olmaktadır.
Prof. Dr. Banu Uçkan Hekimler
“Yeşil dijital dönüşümü” yaşamlarımızın her alanında yoğun bir şekilde deneyimlediğimiz bir dönemdeyiz. Hepimiz ne olacağının belirsizliğiyle yaşamaya çalışma çabası içerisindeyiz. Elinizdeki bu çalışma böylesi bir dönemde toplumların refahını bir bütün olarak sağlamaya yönelik sosyal politikaların nasıl bir anlayışla ele alınması gerektiğine ilişkin geçmişten alınan dersler ışığında yakın gelecekte çok daha yoğun bir biçimde gündemimizde olacak nasıl bir sosyal politika tartışmaları için önemli bir çıkış noktası sunuyor.
Prof. Dr. Şenay Gökbayrak
Elinizdeki kitap, çalışma sosyolojisi ve sosyal politika alanında tartışılan sıcak konuların bir kesişimini veriyor. Yazarlar, bu kesişimi görmek isteyebilecek eleştirel düşünmeye eğilimli ve meraklı öğrencilere ve araştırmacılara hitap ederek çok önemli bir katkı sağlıyor.
Prof. Dr. Sadık Kılıç
Dijitalleşme ve Sosyal Politika: Kuramsal Bir Değerlendirme MEHMET ATİLLA GÜLER • Toplumsaldan Bireysele: Sürekli Vasıflandırma Söyleminin Eleştirel Tahlili GÜVEN SAVUL • Dijitalleşen Dünyanın Yeni Eşitsizlikleri: Dijital Uçurum ÖZGE KAHRAMAN ERSÖZ • Emek-Ekoloji Kıskacında İşgücü Piyasası: Kahverengi İşlerden Yeşil İşlere NURAY ŞAHİN • Toplumsal Cinsiyet ve Feminist Teoriler Ekseninde Yeşil İşlere Bakış FATMA YEŞİLKAYA • Dijitalleşme, Adil Geçiş Yeşil İşler Ekseninde İş Hukukunun Geleceği GAYE BURCU YILDIZ • Kuramsal, Tarihsel ve Olgusal Dayanaklarıyla Uzaktan Çalışma ve Erişilememe Hakkı ORKUN SAİP DURMAZ • 21. Yüzyılda Alternatif Ekonomik Yaklaşımların Refah Araçları ONUR METİN • Sınıfsal Görünümü Baskılama Aracı Olarak Yoksulluk Anlatısı ÖZTEKİN DÜZGÜN • Bir Sınıfsal Tahakküm Biçimi Olarak Sosyal Politikanın Finansallaşması: Dünya Bankası’nın Evrensel Sağlık Koruması Gündemi AYLİN GÜLER ÜNLÜ • İklim Göçü ve İşçi Sınıfının Değişen Dinamikleri İLAYDA ERTURUN • Teoride ve Pratikte Kooperatifçilik: Üretim İlişkileri Perspektifinden Bir Analiz ÖZAL ÇİÇEK-ÇAĞATAY EDGÜCAN ŞAHİN • Hakikatler, Masallar ve Âlimler: Kafa Emeği-Kol Emeği Ayrımı Arasında Akademik Özne EMEK ÖNDER ÜNLÜ • Taşeron İşçiden Toplum Yararına Program “Katılımcısına”: Kamuda Güvencesizliğin Dönüşümü CÜNEYT EREN • İşçi Sağlığı ve Sendikalar: Türkiye’ye Uzanan Hatırlatmalar, Belirlemeler, Sorgulamalar DENİZCAN KUTLU