Nuray Bilgili’nin Türk Mitolojisindeki Fantastik Varlıklar adını taşıyan bu eserinde çeşitli boyutlarıyla gündeme getirdiği mitolojik varlıkların her biri araştırılmaya, yorumlanmaya ve uygulamalı çalışmalara esin kaynağı yapılmaya değer önemde ve özelliktedir. Türk mitleri üzerine yapılmış çalışma sayısı, hele bunlar arasında Türk araştırmacılara ait olanları son derece azdır. Bu bakımdan Nuray Bilgili’nin bu çalışması, kendi özgün bakış açısı ve tespitleri yanında Ülgen’den Erlik’e, Umay’dan Al Bastı’ya, Hayat Ağacı’ndan Yada Taşı’na, Cadı’dan Tepegöz’e, Kurbağa’dan Yılan’a, Kartal’dan Bozkurt’a, Çintemani’den Tulpar’a kadar günümüz kültüründe, sanatında ve esin kaynakları arasında kendine yeteri kadar yer bulamayan yüzlerce Türk miti
Nuray Bilgili’nin Türk Mitolojisindeki Fantastik Varlıklar adını taşıyan bu eserinde çeşitli boyutlarıyla gündeme getirdiği mitolojik varlıkların her biri araştırılmaya, yorumlanmaya ve uygulamalı çalışmalara esin kaynağı yapılmaya değer önemde ve özelliktedir. Türk mitleri üzerine yapılmış çalışma sayısı, hele bunlar arasında Türk araştırmacılara ait olanları son derece azdır. Bu bakımdan Nuray Bilgili’nin bu çalışması, kendi özgün bakış açısı ve tespitleri yanında Ülgen’den Erlik’e, Umay’dan Al Bastı’ya, Hayat Ağacı’ndan Yada Taşı’na, Cadı’dan Tepegöz’e, Kurbağa’dan Yılan’a, Kartal’dan Bozkurt’a, Çintemani’den Tulpar’a kadar günümüz kültüründe, sanatında ve esin kaynakları arasında kendine yeteri kadar yer bulamayan yüzlerce Türk miti hakkında yarattığı farkındalık açısından da önemlidir.
Azim ve araştırmalarının sürmesi dileğiyle…
Prof. Dr. M. Öcal Oğuz
Türk mitolojisi incelemeleri ve yayınlarında yapılan çalışmaların azlığı göz önüne alındığında Türk mitolojisine farklı bakışların ne kadar büyük bir katkı sağlayacağı açıktır. Bu konudaki boşluğu dolduran yazarlardan biri de kendisini yakından takip ettiğim arkadaşım Nuray Bilgili’dir. Yazarın çok az incelenmiş bir konuya girerek, konuyu her türlü öğesi ile ele alarak sağlam bir temele de oturtan bu yeni kitabının çok önemli bir boşluğu dolduracağına emin olmakla birlikte yeni ufuklar açacağına da eminim. Akademisyenlerden her türlü araştırmacıya büyük tavsiyem olan bu kitabın sizde de çok yeni pencereler açacağını ve araştırmaya yönelteceğini düşünüyorum.
Erhan Altunay
“Gökte ne varsa, yerde de o vardır”, çünkü insanoğlu evrenin bir parçasıdır ve tüm yaratılanın kaynağı bu göksel döngülerdir. Eliade’ya göre mitolojik ve dini anlatılar, gezegen döngülerinin beyin zarına yaptığı etkiden kaynaklanır. Mitolog Campbell’a göre ise mitolojiler gökyüzündeki gezegenlerin pandomimini anlatır.
Kıymetli okuyucularım bu ayak izlerini takip ederek kitabı okurlarsa, daha keyifli ve anlaşılır olacaktır.
Nuray Bilgili