Bu kitap, yakın tarihimizin en önemli dönemlerinden birini (1913-1918) çok ilginç yönleriyle hikâye etmektedir. Kitabın kapsadığı olaylar, bir büyük bozgundan, Balkan Harbi sonlarından başlar ve bir büyük çöküşle Birinci Dünya Harbi yenilgisiyle sona erer. Hatıra sahibi, Alman Generali Liman von Sanders (Türk ordusunun Mareşal Liman Paşası), Türkiye’ye askerî bir görevle geldiği hâlde, ister istemez, memleketimizin iç ve dış politikasını ilgilendiren birçok meseleye tanık olmuştur. Zamanın Padişahı Sultan Reşat’ı, sonra Sultan Vahdettin’i, Sadrazam Sait Halim Paşa’yı, Talât Paşa’yı, Enver Paşa’yı yakından tanımak fırsatını bulan General, Türk ordusunun ünlü kumandanlarıyla bu arada Mustafa Kemal Paşa ile cephelerde silah arkadaşlığı yapm
Bu kitap, yakın tarihimizin en önemli dönemlerinden birini (1913-1918) çok ilginç yönleriyle hikâye etmektedir. Kitabın kapsadığı olaylar, bir büyük bozgundan, Balkan Harbi sonlarından başlar ve bir büyük çöküşle Birinci Dünya Harbi yenilgisiyle sona erer. Hatıra sahibi, Alman Generali Liman von Sanders (Türk ordusunun Mareşal Liman Paşası), Türkiye’ye askerî bir görevle geldiği hâlde, ister istemez, memleketimizin iç ve dış politikasını ilgilendiren birçok meseleye tanık olmuştur. Zamanın Padişahı Sultan Reşat’ı, sonra Sultan Vahdettin’i, Sadrazam Sait Halim Paşa’yı, Talât Paşa’yı, Enver Paşa’yı yakından tanımak fırsatını bulan General, Türk ordusunun ünlü kumandanlarıyla bu arada Mustafa Kemal Paşa ile cephelerde silah arkadaşlığı yapmıştır.
General Liman von Sanders’in gerek kişiler, gerekse olaylar hakkındaki yargıları oldukça ilginçtir. Bu yargılarında bazen çelişmeye de düşmüştür. Daha önce Türkiye’yi hiç görmemiş, tanımamış bir yabancının, ne kadar dikkatli de olsa her konuda hatasız bir değerlendirmeye varmasını zaten beklememek gerekir.