Oğuzname, "Türk kimliği"nin kitabıdır.
Okuyucu, bu eserde Türklüğün dilini, coğrafyasını, sosyolojisini, siyasî, hukukî, hülasâ kültür tarihini bir bütün olarak okuyup öğrenecektir.
Oğuzname, Türklerin kökenini araştırmak isteyenler için bir başucu kitabıdır. Şöyle ki, Oğuzlar'ın Hazret-i Nuh'tan itibaren bilhassa Moğollarla, Kıpçak, Karlık ve diğer kavimlerle XVII. yüzyıla kadar yaşadıkları hadiseler bu eserde rivayetlerle gözler önüne serilmektedir.
Oğuzname, güneşin doğduğu yerden güneşin battığı yere kadar bütün dünyanın Oğuz Kağan tarafından fethinin kitabıdır. Oğuz Kağan, ata yurdu olan Issık Göl çevresinden ordusu ile birlikte hareket ederek dünya üzerine düzenlediği seferlerin, Asya'nın, Anadolu'nun, Avrupa'nın ve Afrika'nın nasıl bir Türk yurdu olduğunun destânıdır.
Oğuzname, Diyarbakır'ın, Antakya'nın Türk yurdu haline getirilip altın bir taht üzerinden nasıl yönetildiğinin, Anadolu'nun buralardan nasıl fethedildiğinin destânıdır.
Oğuzname, Türk töresinin, geleneklerinin, zevklerinin, toylarının, sevinçlerinin, acılarının ve gözyaşlarının destânıdır.
Oğuzname, Türk edebiyatının en önemli kaynaklarından birisidir. Türk edebiyatının diğer önemli eserlerinden olan Dede Korkut Destanı da dâhil olmak üzere pek çok eserin kaynağı Oğuzname'dir.
Türk destanları konusunda yetkin bir isim olan Prof. Dr. Necati Demir'in hazırladığı bu eser Oğuzname'nin İngiltere Milli Kütüphanesi'nde bulunan iki nüshasından hareketle hazırlanmıştır. Eserde her iki metnin tenkitli bir çevirisiyle Türkiye Türkçesi'ne aktarılmış nüshalarını ve kapsamlı bir "Oğuzname sözlüğü"nü birlikte bulacaksınız.